torstai 21. toukokuuta 2015

Merenneidon ensikisan odotusta - melkein pupu pöksyssä


Voi apua! Menin vappuviikonloppuna vannomaan, että lunastan nyt lupaukseni purjehtia mieheni kanssa kisoissa. No ylihuomenna siitä tulee totta! Pakkohan se oli, kun meidät esiteltiin kuukauden kisamiehistönä eräässä lehdessäkin jo yli vuosi sitten. Murskasin ranteeni vasta jutun tekemisen jälkeen ja siinä vaiheessa kun se julkaistiin, kuvittelin pinnatassuni tulevan kuntoon kertakipsauksella ennen kisoja. Toisin kävi ja Isi-Kippari sijaisti minua menestyksekkäästi viime kauden kaksinpurjehduskisassa. Kiitokset hänelle taas kerran!

Me ja Kaminami 2013 (kuva: Isi-Kippari)


Jos joku ihminen on aina paikalla kun tarvitaan, se on Isi-Kippari. Viime vuoden Kihti TwoStar -kisassa, Kaminamin ensikisassa, isä-poika -tiimi purjehti ekana maaliin ja sijoittui LYS-tasoituksen jälkeen kolmanneksi.

Starttiin valmistautumista 2014

Tänä vuonna lähdemme Turun Pursiseuran järjestämään Kihti TwoStariin toisenlaisella asenteella: perhepurjehtijoina ja minun osaamiseni rajoissa. Oma tavoitteeni on selviytyä reippaista tuulista (ennuste lupaa tällä hetkellä noin 12 m/s ja puuskat päälle), pitää hauskaa, oppia ja päästä ehjänä maaliin. Mieheni tavoite on ylittää taas maalilinja ekana. Katsotaan kuinka käy...  

Kihti TwoStarin LYS1-veneiden startti 2014

Kihti TwoStar on siis saaristopurjehduskisa, joka seilataan kahden hengen miehistöllä. Autopilotin käyttö on siinä sallittu ja me saamme hyödyntää myös Kaminamin vesipainotankkeja - se on huomioitu LYS-tasoitusluvussamme (1,38). Radan ihannesuoritusaika on yhdeksän tuntia, eli kyseessä on koko päivän kisa. On kyllä hienoa että pursiseura järjestää tällaisia matalan kynnyksen ja leppoisan mielen kisoja, jotka sopivat pariskunnillekin. Kisan startti on lauantaina 23.5. kello 10.00. 

Kaminami Kihti TwoStarin startissa 2014

Kisakuntoon pääsemisessä tuli vähän kiire. En ole käynyt kuntosalilla, enkä edes nostanut painoani sinne 70 kiloon, minkä mieheni joskus määritteli minulle ihannekisapainoksi. Olen tanssinut säännöllisesti (joskus on tullut hikikin) ja nyt kisaviikolla ajoin tunnin kuntopyörää - hurraa! Ravitsemukseen on sisältynyt mm. chiaa, tocoa, macaa, baobapia ja mustikkaa. Myös Kippari on syönyt edellä mainittuja superfoodeja, vaikka ei sitä itse tiedäkään. Mies kasvatti kisaparran lämmittämään luovituulella sekä keräämään sämpylänmurusia ja lentokaloja. Ehdimme purjehtimaan ennen kisoja muutaman retkipäivän, eli tilanteemme taitaa olla suunnilleen sama kuin muillakin venekunnilla.Tänään torstaina pääsen edustamaan Kaminamin miehistöä kisan kipparikokoukseen, sillä varsinainen kippari on työpurjehduksella Helsingissä. Kipparikokouksessa käydään mm. läpi ratavaihtoehdot, joita oli viime vuonna kuusi. Tänä vuonna vaihtoehdot ovat erilaiset.

Kihti TwoStarin rata 2014

Kisapäivän olosuhteisiin valittu lopullinen rata ilmoitetaan vasta vähän ennen starttia lipuin ja äänimerkein. Myös starttimerkit eri veneluokille (viime vuonna kisassa oli LYS1 = isommat/nopeammat veneet, LYS2 = vähän pienemmät/hitaammat veneet sekä kolmantena retkiluokka) ilmaistaan lippu- ja äänisignaaleilla. Tuo startti minua jännittää kaikkein eniten, vaikka mieheni on ihailtavan näppärä pyörittelemään Kaminamusta pienissä tiloissa. Toivottavasti selviän siitä elossa, koska tämä elämä on kuitenkin niin mielenkiintoista ja mukavaa...

Kihti TwoStarin startti 2014

Perjantaina kokkaan tietysti kisaruuat valmiiksi. Samana iltana pitää veneestä tyhjentää normaalit yöretkikamppeet, jotta Kaminami saadaan kisapainoonsa. Tällä kertaa se tehdään vähän maltillisemmin. Haluaisin nimittäin jäädä yöksi kisan maaliin, eli pursiseuran Svinöhön, ja nukkua keulassa ihan oikealla patjalla. Otin kissanpentu-ilmeen ja sain Kipparin myöntymään tähän kompromissiin. Illalla myös siirrämme Kaminamin lähemmäs starttialuetta, Äiti-Kipparin ja Isi-Kipparin laituriin. Se säästää kisa-aamuna paljon aikaa ja energiaa.Lauantaiaamuna köröttelemme noin tunnin koneella kisan starttialueelle. Koitan asennoitua niin, että tämä on sitä normaalia vauhdikasta perhepurjehdusta, mitä harrastamme muutenkin. Silti saan rauhotella itseäni, ettei menisi pupu pöksyyn. Viime vuonna lähettelin saman kisan startista ottamiani kuvia muiden veneiden miehistöille ja siitä lähti sähköpostikeskustelu erään mukavan pariskunnan kanssa. Kun kerroin kisoihin osallistumisen olevan itselleni iso kynnys, vastasi tämän venekunnan rouva suunnilleen näin: "Ainahan voit istua kyydissä, katsella maisemia ja heilutella varpaitasi, kuten meidän pieni juniori teki näissä kisoissa." Niin totta ja hyvin rauhoittava ajatus! Kiitos A.M.!

Koitan laittaa vielä lauantaina - ennen kisan starttia - pienen välipostauksen tilanteesta ja tunnelmista ja ensi viikon alussa kuulette sitten miten kisoissa kävi ja millaista oli.


8 kommenttia:

 1. Hih! Muistan hyvin viime Kihti Two-Starin varpaidenheiluttelut ja myös tiukan trimmaamisen! Pikkumatruusit kunnostautuivat siinä edellisessä ja minä ja kippari jälkimmäisessä. Tänä vuonna emme ehkä pääse puolustamaan viime vuoden voittoa mutta olemme sitten kisajärjestelytehtävissä ottamassa teidät vastaan Svinössä. Odotamme teitä tietysti ensimmäisinä hyvissä ajoin ennen muita : )
  Ja kisaan lähtemistä ei kannata jännittää vaikka aina se kutina vatsanpohjaan tuleekin ennen starttia. Purjehditte Kaminamia ihan niin kuin aiempinakin viikonloppuina, te olette tottuneet optimoimaan vauhdin kaikissa kelissä joka tapauksessa joten samalla tavalla vain! Ja niinhän sitä sanotaan että elämässä hienoimpia ja unohtumattomimpia kokemuksia ovat ne joita jännittää tai jopa hiukan pelkää etukäteen : )
  Hyvin se menee, nauttikaa kisatunnelmasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi jos ette pääse tänä vuonna itse kisaamaan, mutta arvostan toki kovasti, että talkoilette kisan järjestelytehtävissä. Nähdään sitten ainakin illanvietossa :) Meillä on kyllä tuon Kaminamin LYS-luvun puolesta paineita kiihdyttää poimunopeuteen heti starttiviivalta alkaen, jos meinaamme pärjätä kisassa.

   Hoksasin vastan nyt, että teidän veneenne ei viime vuonna ainoastaan voittanut omaa luokkaansa, vaan oli LYS-korjatuissa ajoissa koko kisan nopein! Eikös LYS2-sarjassa purjehdittu viime vuonna kuitenkin ihan sama rata kuin LYS1:ssä?

   Mietin juuri eilen ihan samaa: monet parhaista elämänkokemukset tulevat juuri näin: jännityksen, pienen pelon tai pinnistelyn hedelminä.

   Kiitos A.M., ilon kautta mennään niin kuin aina. Iloa ja reipasta retkimieltä teillekin kisapäivään!

   Poista
  2. Rata oli sama ja olimme tosiaan viime vuonna korjatuissa ajoissa nopein vene mutta kisaohjeissa oli päätetty palkita osallistujamäärältään suuremman luokan nopein kokonaiskisan voitosta...
   Uskon että tämän "alkupalan" jälkeen kisakärpäsen puraistua löydät itsesi vielä Pyytinkarin kisan lähtölinjalta!
   Mutta kisa kerrallaan, onnea matkaan!

   Poista
  3. Olisitte kyllä sen kokonaisvoittopalkinnon ansainneet. Pieniä ja pippurisia ei pitäisi unohtaa.

   Voi tosiaan käydä niin että innostun kisaamaan ja treenaamaankin ihan eri tavalla. Tai sitten tämä kisa-aamun sää lannistaa: sataa, +9, tuulee 13 m/s ja puuskissa 17 m/s... Seikkailu tästä päivästä ainakin on tulossa :)

   Poista
 2. Heh, loistava postaus! Erityisesti on mukavaa että saat ottaa patjan mukaan =) on tuo kisaaminen vähän erilaista kun normi perhepurjehdus saatika matkapurjehdus, paljonkohan meiltä saisi heittää kamaa pois että tämän saisi kisapaikoilla :D kaikki pois!!!
  Kivoja purjehduskuvia myös!
  En ole ikinä kisannut, se olisi varmasti hauska kokemus, mutta voin kuvitella että jännittää vaikka onneksi sinulla on kisapartakippari mukana! Ainiin, ja isi-kipparit on kullanarvoisia:)
  Tsemppiä kovasti kisaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :D

   Joo, Kaminami painaa lähtökohtaisesti noin 3000 kg ja kisapurjehdusvarusteilla noin 700 kg siihen päälle. Se on moniin saman kokoisiin tavallisempiin matkaveneisiin nähden aika vähän. Tavaroiden vähentämisen kyllä tuntee heti purjehtiessa.

   Ei sitä tiedä vaikka tässä pääsisi joku kisakärpänen puraisemaan. Ainakin retkipurjehduksilla olen aina intopiukassa kisaamassa muiden retkeilijöiden kanssa (ne toiset eivät välttämättä aina edes huomaa meitä, ryystävät kaffetta ja katselevat maisemia).

   Pisteet ja papukaijamerkit tosiaankin Isi-Kippareille ja Äiti-Kippareille myös!

   Poista
 3. Oi oi oi, kyllä täälläkin jo vähän jänniittää sinun puolesta =D. Kaikki menee varmasti oikein hyvin. Jännityksellä odotan kokeumuksiasi, miltä kisaaminen tuntui. Minä pidän peukut pystyssä että teidän molempien kisatavoite totetutuu (peukku)!

  VastaaPoista