perjantai 30. marraskuuta 2012

Synteettistä spagettia omasta pajasta


Antti-lumimyrskyn keskellä on mukava todeta, että valmistautuminen ensi kesään on hyvässä vaiheessa. Olohuoneen köysipaja on tuottanut jo Ikea-kassillisen skuutteja, taljoja ja kiinnitysköysiä. Mies teki koko viime viikonlopun pajansa lepotuolissa pitkää päivää köysitöitä.Skuutteja on ohennettu kevyemmiksi purjeeseen kiinnittyvästä päästään siten, että vinssille kierrettävä osuus on kuitenkin kuorellista, paksumpaa köyttä.
Köysien päihin on tehty kestäviä ja siistejä lenkkejä. Ohuesta köydestä on väsätty kasoittain kevyitä ja veneen rakenteita kolhuilta säästäviä narusakkeleita, joilla skuutti kiinnittyy purjeeseen.
Köysitöissä tarvittavat pleissauspuikot on tilattu köysiä myyvästä  firmasta, Multimarinesta. Lisäksi tarvitaan neula, vahattua vahvaa lankaa (rihmauslankaa), sakset, pihdit, sytkäri päiden sulattamiseen, mitta ja teippiä. Tuon Lethermanin hankin handymanilleni juuri synttärilahjaksi, koska hän on "lainannut" merelle aiemman Lethermaninsa ja Victorinoxinsa. Ohjeita pleissauksiin löytyy mm. Samsonropen sivuilta.
Keveitä taljoja valmistetaan ohuista mutta kestävistä köysistä ja Antalin eloksoiduista alumiinirenkaista. Köysi kulkee näissä uskomattoman kevyesti.
Tässä on tuleva cunninghamin taljamme: oikea alakulma tulee kiinnittymään mastonkaulukseen ja yläkulma purjeen cunningham-lenkkiin. Keltaisesta paaksummasta köydestä säädetään cunninghamia ja se tulee kiinnittymään kanteen omaan lukkoonsa.Ankkuriköysi tuli sentään ihan valmiina. Lirosin 40 metrin köydessä on 10 metrin matkalta lyijypaloja sisällä lisäpainoa tuomassa.
Kiinnitysköydet, joita meidän perheessämme kutsutaan "potkuriköysiksi", ovat helposti käsiteltävää ja kelluvaa materiaalia. Niihin mies pleissasi valmiiksi isot lenkit.
Valkoista ja raikasta viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti