sunnuntai 25. marraskuuta 2012

3Di-töpötopin katsastus


Kävin purjeneulomolla katsomassa valmista isopurjettamme. "Mikä toi on?" ja "Mitä hyötyä siitä on?" -kysymyksiä minulla riittikin, mutta sain kaikkiin kysymyksiini asiallisen vastauksen.  Purjeneulomolla tiedetään että kirjoitan blogia, mutta silti ne siellä vähän naureskelivat "sivutoimista toimittajantyötäni", kun kyselin ja kuvailin koko ajan.
Isopurje on siis Nortin 3D-tekniikalla valmistettu 3Di 760 lämpömuovattu dyneema-aramidi komposiittipurje. Viimeisimmän Volvo Ocean Racen veneiden kaikki purjeet olivat näitä samoja, mistä tulee tietysti itsellekin melkein huippu-urheilijan olo, vaikka osaaminen ja kunto on jotain ihan muuta ;)
Isopurjeen koko on 42 m2 ja etuliikin pituus on noin 13,5 m. Alla olevassa kuvassa näkyy hieman purjeen kuiturakennetta, jossa kulkee dynema- ja aramidikuituja ristiin rastiin. Komposiittirakenne on vähemmän joustava verrattuna laminaattipurjeisiin, joissa kuidut ovat mylar-filmien välissä. Toisin sanoen komposiittipurje pitää paremmin muotonsa. Kun kysyin mitä se aramidi on, sain vastaukseksi että esimerkiksi kevlar on yksi aramidin tuotemerkki. Samaa materiaalia löytyy siis mm. luotiliiveistä.
Yllätyin vähän purjeen teknisten yksityiskohtien määrästä. Alla on kuva boksista, johon hiilikuituinen läpilatta kiristetään.
Läpilatat painavat mastoa vasten ja aiheuttavat ei-toivottua kitkaa. Tämän vähentämiseksi käytetään ratsastajina purjeen reunassa näkyviä kuulalaakeroituja vaunuja. Niissä on kardanoidut linkit, mikä tarkoittaa että lattojen kohdalta purje pääsee kääntymään joka suuntaan esimerkiksi silloin kun se lasketaan alas.
Vaaleanharmaassa purjeessa on mustat muotoviivat päiväkäyttöön ja sen rinnalla valkoiset heijastavat muotoviivat yökäyttöön helpotamassa purjeiden trimmausta.
Topissa kuormat ovat suuremmat, joten ylin ratsastaja on isompi kahden vaunun yhdistelmä.
  Tässä toppivaunun kuulalaakerit näkösällä.
Olin aivan järkyttynyt seuraavasta näkymästä - meidän purjeestahan puuttuu toppi! Metrin levyinen tasainen huippu näyttää purjeentyngältä. Piirsin purjesuunnittelijalle ilmaan kolmiota ja selitin, että purjeen pitää olla tämän muotoinen. Jotenkin vielä sulatan sen, ettei purjeen väri ole puhtaan valkoinen, mutta vielä töpötoppi! Sain miehekkään vastauksen, että tasainen "square head" lisää suorituskykyä, koska se lisää purjeen pinta-alaa. Voi olla, että ekana kesänä toivon, ettei merellä tule tuttuja vastaan - tai jos tulee, ettei kukaan huomaa töpötoppiamme. Kai siihenkin sitten ajan kanssa tottuu...
Purjenumerommekin oli jo teipattu, eli reviiri on merkitty. Kotona mies askartelee edelleen skuuttiköysiä ja narusakkeleita olkkarin köysipajassaan. Toivon hartaasti, ettei köysipaja ole samalla pukinpaja. Jos yhdestäkään joulupaketista pullahtaa synteettistä spagettia, niin...  >:(
2 kommenttia:

  1. Vakuuttavan näköinen seili. Arvelenpa, että ne vastaan tulevat tutut eivät töpötoppianne ehdi kovin pitkään naureskelemaan, ennen kuin häivytte horisonttiin.

    VastaaPoista
  2. Kiitti. Joo, luulen että ollaan aika vikkeliä :D Toisekseen töpötopin nolous on suhteellista; ei se kuitenkaan ole ihan niin nolo kuin esim. pöyheä lobelia roikkumassa takastaagissa amppelissaan...

    VastaaPoista