sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Purjekuumetta

Meillä molemmilla on edelleen täysi venekuume, mutta nyt alkaa oireilla myös sen lähidiagnoosi: purjekuume. Uskottava se on, että se vene tosiaan tulee, kun purjeitakin on jo tekeillä. Suomen North Sails eli Purjeneulomo Niiniranta ahkeroi jo myrskyfokkamme ja pienemmän genaakkerimme kanssa.


Myrskyfokka tehdään dyneemalaminaatista, mikä on vahvin myrskyfokissa sallittu materiaali. Sen muotokestävyys on parempi kuin tavallisimmin myrskyfokissa käytetyssä kudotussa polyesterikankaassa. Dyneemalaminaattia ei valitettavasti saa oranssina, kuten polyesterikangasta, joten myrskyfokkaamme maalattiin purjeneulomolla ISAFin turvallisuumääräysten mukainen 50 % alue huomiovärillä (trendikäs sävy: "porkkana"). 01/2014 alkaen pitäisi ISAFin mukaan koko myrskypurjeen olla huomioväriä. Suomen katsastussäänöt eivät tuota 50  % värialuettakaan ilmeisesti vielä vaadi, mutta avomerikilpaurjehdussäännöt jo edellyttävät sitä.




Siellä se maali nyt kuivuu yli viikonlopun. Sen jälkeen myrskyfokkaan ommellaan vielä liikit ja tehdään heloitus. Nyt lähinnä mietin että mihin ihmeeseen tämä kaikki kertyvä veneroina varastoidaan?




Pienempi (77 m2) genaakkeri on suunniteltu ja testattu tuulisimulaatioilla. Sen ompelukin on jo meneillään samalla purjeneulomolla. Tähän pikkugenaakkeriin tuli nyt maltillisesti "pandan sävyt." Suurempi (125 m2) genaakkeri on vielä suunnitteluvaiheessa.




Itseskuuttaava fokka (26 m2) ja isopurje (41,5 m2) ovat jo olemassa virtuaalimaailmassa, kuten yllä olevasta kuvasta näkyy. Ne on suunniteltu ja suunnitelmia on täsmennetty useiden luovien ja sivutuulten tuulisimulaatioiden avulla. Ammattilaiset saavat näistä virtuaalipurjehduksista paljon tietoa, jonka avulla he voivat muokata purjeen muotoa paremmaksi suunnitteluvaiheessa.

 
Kaikkea sitä you tubesta löytyykin:  tässä videossa on niin mahtava alku, että varmasti herää kaipuu merelle. Videolla on kuvattu näyttävästi purjesuunnittelun ja tuulisimulaation ideaa. Olemme päässeet kurkistamaan miten se ihan oikeasti tapahtuu, ja lähinnä se on tylsännäköistä väripintojen ja numeroiden tuijottamista tietokoneen ruudulta (kuten videon lopussa).
 

 


Meidän fokka ja isopurje tehdään todennäköisesti 3DL-teknologialla 3Di:nä, johon voi tutustua tarkemmin Suomen North Sailsin sivuilla. Seuraavassa videossa kuvataan 3DL-purjeiden valmistusprosessia suurena scifiseikkailuna ja niiden käyttöä mahtavissa välähdyksissä maailman huippukisoista. Tämä pätkä on niin kaunis... ja jos purjehtijan adrenaliinit eivät tästä lähde liikkeelle, niin ei mistään!




 

 



2 kommenttia:

  1. Aika salatiedettä tuo purjeiden teko! Ei jotenkin tulisi tällainen maallikko ajatelleeksi, että siinäkin hyödynnetään tietotekniikkaa noin paljon. Mun romanttisissa mielikuvissa se purjemaakari istuu neula kädessä ja katselee merelle... :D

    Säilytysongelma on kyllä aikamoinen. Me tyhjennettiin vene eilen ja toistaiseksi kamat on meidän eteisessä ja yläkerrassa. Purjeet lähtee huomenna pesuun, joten ehkä neliön verran saan kaapattua tilaa takaisin. Meillä on suunnitelmissa vuokrata sellainen minivarasto jostain läheltä ja kipata kamat sinne talveksi.

    VastaaPoista
  2. Hi-hii... onpa tosiaan ihanan romanttinen mielikuva! Siihen vielä saaristolambi kömpimään purjemaakarin syliin ja kuppi Pauligin kahvia kera sen mainoksesta tutun helmeilevän polveilevan musiikin ;)

    Meillä on sama suunnitelma: jostain on hankittava kodin ulkoinen varastotila isommille kamppeille. Tein kesällä yhden kesäkirpparipäivän (se olikin elämys :o) ja sain useita pahvilaatikollisia tavaraa pois kaapeista, joten tuota pientavaraa saa säilöttyä kotiinkin.

    VastaaPoista