lauantai 2. kesäkuuta 2012

Kanelinen kurpitsa-vuohenjuustosalaatti


Tämän hurmaavan ja nälän helposti tyynnyttävän salaatin reseptin olen poiminut heinäkuun/2011 Gloriasta. Artikkelissa haastateltiin Etelä-Afrikassa asuvaa suomalaisrouvaa, joka jakoi samalla muutamia paikallisia ruokaohjeitaan. Ohje sisältää kurpitsaa, jossa on runsaasti ihoa UV-säteiltä suojaavaa betakaroteenia. Tämä on tällä hetkellä yksi lempisalaateistamme. Olen tehnyt alkuperäiseen ohjeeseen joitain pieniä omia säätöjä.


En ole vielä kokeillut kurpitsan grillaamista veneen uunissa, mutta kotiuunissa niistä on tullut hyviä ilman grillivastustakin. Jääkaappitilaa vie lähinnä vuohenjuusto, mutta suosittelen viileää säilytystilaa myös päärynälle. Rucola kannattaa ostaa ruukussa ja kurpitsa säilyy aika kivasti huoneenlämmössäkin. Jos myskikurpitsa on uusi tuttavuus, niin se on pinnaltaan vaalea, sisältä kirkkaan oranssi ja muistuttaa muodoltaan jättipäärynää. Sen maku on aivan ihana: makeahko ja hieman bataatin kaltainen.





Kanelinen kurpitsa-vuohenjuustosalaatti (pääruuaksi 2:lle)

500 g myskikurpitsaa kuorittuna ja paloiteltuna
1 tl kanelia
2 tl fariinisokeria
suolaa ja pippuria
1/2 dl oliiviöljyä

100 g vuohenjuustoa (chevré)
1 ruukku rucolaa
1 päärynä
1 sitruunan mehu

50 g cashew- macadamia- tai pekaanipähkinöitä
hyppysellinen chiliä tai cayennepippuria
2 rkl oliiviöljyä

kastike
1/3 dl oliiviöljyä
2 rkl balsamicoa
1 rkl juoksevaa hunajaa
tilkka sitruunamehua

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Levitä kurpitsakuutiot uuninpellille ja sivele ne oliiviöljyllä. Ripottele pinnalle kaneli, fariinisokeri, suolaa sekä pippuria. Paahda uunissa 10-15 min, kunnes kurpitsapalat ovat saaneet hieman väriä ja pehmenneet. Anna niiden jäähtyä.
  2. Paahda pähkinät kevyesti paistinpannulla. Sirottele päälle oliiviöljyä, ripaus suolaa ja cayennepippuria. Anna jäähtyä ja vastusta kiusausta napostella näitä aperitiiviksi. 
  3. Kuori ja viipaloi päärynä. Purista sen päälle sitruunamehua, jotta palat eivät tummu. 
  4. Sekoita salaatinkastike.
  5. Kokoa salaatti. Asettele jäähtyneet kurpitsakuutiot lautasille. Asettele päärynänviipaleet niiden päälle ja murenna vuohenjuusto niiden lomaan. Lisää rucola ja ripottele päälle paahdetut pähkinät. Kaada salaatinkastike annosten päälle juuri ennen tarjoilua.

Glorian viinisuositus oli: Nederburg Sauvignon Blanc –valkoviini (n. 10 €)

4 kommenttia:

  1. Kuulostaapa samalla raikkaalta. Maistuu varmasti kuumallakin säällä.
    Ihana sun aurinkoteemaa jatkava päivitys, beetakaroteenitankkausta :-).

    VastaaPoista
  2. Joo - tästä tuli vähän vahingossa teoriaa käytäntöön vievä osio UV:ltä suojautumiseen :D Vielä kun tulisi vähän sitä aurinkoa näkyviin... Meillä on täällä lounaisrannikolla samaa säätä kuin teillä siellä (äskeisen blogipäivityksesi perusteella).

    VastaaPoista
  3. Tämä näyttää ja kuullostaa erittäin hyvältä! Pitää ehdottomasti kokeilla. Tuo myskikurpitsa onkin mulle ihan uusi tuttavuus. Näinköhän sitä saa edes mun lähikaupasta :)

    VastaaPoista
  4. Myskikurpitsaa ei tosiaan ole ihan joka marketissa. On se niin erilainen kuin esim. tuttu kesäkurpitsa tai "halloweenkurpitsa", että hätätapauksessa se kannattaa korvata ennemmin vaikka bataatilla.

    VastaaPoista