maanantai 20. lokakuuta 2014

Kaminamin uunista: mango-kasvislasagne


Lukijoiden pyynnöstä postaan välillä vähän veneruokavirikkeitä. Tämä mango-kasvislasagne on yksi perusruokiamme purjehdusreissuissa. Valmistan sen aina kotona ja lämmitän veneen uunissa. Pidemmälle reissulle se lähtee mukaan pakastekalikkana, eikä tämä ruoka kärsi pakastamisesta. Ohjeen alkuperä on jo unohtunut ja olen jonkin verran muokannut ohjetta vuosien varrella.

Tämän lasagnen onnistumisessa on avainasemassa oikein valmistettu soijarouhe-jauheliha. Älä siis missään nimessä turvota soijarouhetta liemikuutiolla maustetussa vedessä ja kuvittele saavasi siitä vielä syötävää! Lue ensin oheinen soijajauhelihan valmistusohje. Soijarouhe on veneessä noin muutenkin kätevää "kuivalihaa", josta saa näppärästi esim. kastikkeita, texmex-ruokia ja pihvejä.


Soijajauheliha (n. 400 g annos)

2 dl tummaa soijarouhetta
n. 0,5 dl ruokaöljyä
1 rkl chipotle-kastiketta (tai 1,5 tl savupaprikajauhetta)
n. 3 dl vettä
1 kanaliemifondi-kuutio (kasvisfondikuutio, jos olet tiukkapipoisempi kasvissyöjä)



1. Kuumenna öljy pannulla ja lisää siihen savuaromia tuova chipotle-kastike - sekoita - ja lisää soijarouhe pannulle imemään mausteöly itseensä. Vähennä lämpöä.
2. Kuumenna 3 dl vettä (esim. mukissa mikrossa) ja liuota siihen fondikuutio.
3. Kun öljy on imeytynyt soijarouheeseen kaada kanaliemi pannulle ja anna sen imeytyä soijarouheeseen miedolla lämmöllä aluksi sekoitellen. Lämmön voi pian katkaista ja jättää rouheen tekeytymään noin 15 minuutiksi. Jos neste imeytyy hurjan nopeasti, vettä sattaa joutua hieman lisäämäänkin. Jos nestettä tuntuu jäävän pannulle vielä vartin jälkeenkin, lämmitä sitä kunnes juuri sopiva koostumus löytyy.
4. "Jauheliha" on valmis! Maista vielä suolaisuus. Jos haluat vahvistaa lihalle ominaista umami-makua, lisää vielä hieman soijakastiketta.



Mango-kasvislasagne (4 annosta)

400 g soijajauhelihaa (2 dl soijarouhetta + mausteöljy + liemi)
1 kesäkurpitsa
1 sipuli
1 paprika
1 purkki mangososetta (esim. Piltti)
2 purkkia (á 150 g) ranskankermaa (kevyt creme fraichea)
2-3 rkl mangochutneyta
2 rkl makeaa chilikastiketta
2-3 tl mietoa intialaista currytahnaa (esim. Rajah Mild Curry Paste)
3 rkl vettä

200-300 g lasagnelevyjä

Pinnalle: 1,5 dl juustoraastetta


1. Valmista soijajauheliha yllä olevan ohjeen mukaan.
2. Pilko kasvikset pienehköiksi kuutioiksi ja freesaa ne kevyesti pannulla.
3. Yhdistä soijajauheliha kasviksiin.
4. Sekoita mangosose, -chutney, makea chilikastike ja currytahna ranskankerman kanssa kastikkeeksi. ohenna sitä kolmella ruokalusikallisella (mangososepurkin huuhteluun käyettyä) vettä.
5. Rakenna lasagne: kaada ölytyn uunivuoan pohjalle hieman ranskankermakastiketta. Asettele sen päälle ensimmäinen kerros lasagnelevyjä. Kaada levyjen päälle noin 1/3 kasvis-soijajauhelihaseoksesta ja sen päälle ranskankermakastiketta. Jatka näin seuraavat kerrokset.
6. Ripottele päällimmäisille lasagnelevyille vielä juustoraaste.
7. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 50-60 minuuttia ja anna vetäytyä 20 minuuttia ennen tarjoamista. Veneessä lämmittäessä peitä lasagne foliolla, jotta pinta ei kuivu liikaa.




2 kommenttia:

  1. Hyvän kuuloinen resepti! Oletko muuten kokeillut uunikokata mitään valmiiksi asti veneen uunissa? Meillä veneen kaasu-uuni antaa aika epätasaista lämpöä, mutta joskus olisi kiva tehdä uuniruokakin reissussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annika,
      en ole kokannut vielä veneemme uunissa mitään alusta saakka. Siinä on muutamia haasteita: uuni on kuumin liekin kohdalta (tekee tummapaahoisen raidan ruokaan siihen kohtaan) ja kaasu-uuni ei tuota niinkään rapeaa, vaan kosteaa lopputulosta. Toisekseen kaasua kuluu vähemmän tällä lämmitys-linjalla alusta asti kokkailun sijaan. Meillä kun on vielä se pieni 5 kg:n kaasupullo.

      Poista