torstai 9. lokakuuta 2014

October Race 2014 kisakatsomossa


Viime viikonloppuna, 4.-5.10. järjesti Gullkrona Kryssarklubb (GK) perinteiseen tapaansa kauden päätöskisan Turun Seudulla, joka tunnetaan nimellä October Race. LYS-tasoistuskilpailun ensimmäinen lähtö oli lauantaina ja toinen sunnuntaina. Valitettavasti pääsimme merelle seuramaan vain lauantain lähtöä, sillä sunnuntaina mieheni joutui lentelemään työmatkalle ja reissu ratkaisi samalla sen, ettei Kaminami ollut mukana kisaamassa. October Racen nopeampien veneiden LYS1-luokassa kisasi tänä vuonna 12 venettä ja pienempien veneiden LYS2-luokassa 11. Kisa on siis säilyttänyt suosisonsa: yhteensä osallistujia oli vain kolme vähemmän kuin viime vuonna.Ehdimme seilaamaan Kaminamin juuri ajoissa kisakatsomopaikalle Orhisaaren edustalle, kun ensimmäinen LYS1-luokan vene jo pyyhälsi ohi - yksinään. Farr 40 Mare boss (LYS-tasoitusluku huima 1.47) joutuu purjehtimaan näillä seuduilla kaikki kisansa yksin. Lauantainakin se oli maalissa ensimmäisenä, noin tunnin ennen muita, ja samalla se voitti tasoitusten jälkeenkin lauantain lähdön. Mare bos ehti saada tuulta, eikä kärsinyt blägästä siinä missä muut myöhemmin Orhisaaren kulmille saapuneet. Joka tapauksessa: hurraa - komean näköistä menoa oli!
Muu LYS1-luokan kärkiryhmä tuli omana joukkonaan ensin Orhisaarelle ja siitä Purhan edustalle kääntömerkille. Aamupäivällä startin aikoihin tuulta oli parhaimmillaan 3-4 m/s, mutta iltapäivään edettäessä siitä mentiin vain alaspäin: 0-2 m/s. Lisäksi tuuli pyöri kisan kannalta ketkulla tavalla.Mukana oli tuttuja veneitä ja jossain veneessä joku kamukin huuteli meille ohi seilatessaan. Innostuin kannustamaan aika tasapuolisesti kaikkia. Kisafiilis tarttui siinä väylän sivussa kuvatessakin niin, että kaikki muu tuntui unohtuvan. Kuvia tuli paljon ja jokaisesta veneestä useampi räpsy. Kotona kuvia setviessäni tosin huomasin, että eivät nämä veneestä käsin pilviseen vastavaloon räpsityt otokset mitään tähtikuvia ole, mutta tulipa dokumetoitua kisaa ja tärkeintä että psyimme poissa kisaajien tieltä.

Tässä alla lipuu sporttinen X-40 Exquisite, joka tuli maaliin toisena Mare Bosin jälkeen ja sijoittui tasoituksen jälkeen lauantaina viidenneksi. Sunnuntaina tuulta oli ollut reippaammin: 4-8 m/s ja Exquisite paransi silloin vielä asemiaan sijoittuen kokonaiskisassa neljänneksi.Spinnunvirittelyssä oli tekemisen meininkiä hiljaisessakin tuulessa. Välillä purje veti, mutta useimmat joutuivat hetkittäin roikottamaan spinnuaan tyhjänä rättinä blägässä. Vaikka yhtään naiskippareita ei ollut mukana tälläkään kertaa, niin monessa kisatiimissä näytti olevan ainakin yksi naisvahvistus. Alla Belle Amien miehistöä puhissaan.Spinnuttelijoiden kisailua oli ihana seurata.
Kilpapurjehduksesta kiinnostunut hylje nousi useita kertoja pintaan hengittelemään ja seuraamaan kisatilannetta. Sen kuono löytyy myös muutamista kisakuvista. Alemmassa kuvassa hylje poseeraa Kaparenin ja Nonnan kanssa.
Viime vuoden LYS2-sarjan voittaja Sunwind 30 Wesiirin spinnuttelua kohti Purhan kääntömerkkiä.LYS1-sarjan veneet luovivat rataa etelään Purhan kääntömerkin jälkeen. Harmaapurjeinen Bella del Mare on vielä tässä vaiheessa Dat wor etin edellä.Hallittua hässäkkää ja tarkkaan laskettuja luovikulmia. Kuudelle LYS1-sarjan kärkijoukossa purjehtineelle veneelle riitti jonkunlaista tuulta ja he saapuivat maaliin Airiston matkailuhotellille reilun viiden tunnin purjehdusajoilla. Ehkä he käyttivät tuulen loppuun, sillä puolet LYS1 sarjan veneistä ja kaikki LYS2-veneet jäivät lauantaina ilman tulosta: tuulta ei ollut ja pimeä alkoi laskeutumaan.
Viime vuoden October Racen voittanut Dat wor et on niin kokenut kisavene, että sen miehistö tuntee huippu-urheilijoiden niksit: aina säästetään energiaa kun voidaan. Dat wor et sijoittui lauantaina hienosti toiseksi ja pystyi säilyttämään kakksossijansa sunnuntain tuulisemman lähdön jälkeen kisan kokonaistuloksissa.X-332 Dat wor et takaa-ajossa ja sen edellä menevä Dehler 34 DD Windrose kiinnitti huomiomme hyvällä menollaan. Windrosen smurffinsininen tiimi sijoittui lauantain hiljaisissa tuulissa kolmanneksi ja tsemppasi sunnuntaina ykkössijalle voittaen koko LYS1-luokan kokonaistuloksissa.Ruuhkaa Orhisaaren kulmilla. Saaren takaa pilkottaa vielä hyvän etumatkan saaneen Exquisiten harmaa purje. Sen perässä etenevät Windrose, Dat wor et, Xanthe ja Bella del Mare.LYS2-luokassa ei siis saatu tuloksia lauantaina, mutta sunnuntain lähdön perusteella kokonaiskilpailun voitti kuvassa taaempana seilaava FE-83 Arkki. Etualalla Cira. 
Myötätuulessa: Cira (sini-valko-punainen spinnu), Arkki (sininen spinnu) ja Katariina (puna-valkoinen spinnu). FE-83 Katariina sijoittui toiseksi.Belle Amie ja taustalla tanssii tuulen kanssa Moondance. Niin ja kyllä - monet merikarhuveneetkin kisaavat kaiken merimökkeilyn ohella.
Tässä jonottavat LYS2-luokan veneet Purhan kääntömerkille (vasemmalta alkaen): Milou, Aurelia, Charlotta ja Daniela. Paluumatkalla vastatuuleen on jo Nonna. Aurelian ja Danielan spinnunlasku ja genoan nosto -hässäkkä on kääntömerkin jälkeen ohi.Morgan ja Cira. Merisinikka saapuu kääntömerkille ja valmistautuu spinnun laskuun.Tässä oli siis pieni valikoima lauantain October Racen 2014 valokuvista. Lisää kisakuvia olen ladannut GK:n flickr-tilille kansioon: "October Race 2014: lördag" ja muista kansioista löytyy myös muiden ottamia October Racen kuvia. Linkki GK:n flickr-kansioihin. Niille kippareille, joiden sähköpostiosoitteet minulla on tiedossani, lähetetään oman veneen kuvat suoraan sähköpostiin tässä lähiaikoina. Kaikkien osoitteita minulle ei ole, joten jos kipparit sattuvat tätä luikemaan, he voisivat halutessaan laittaa minulle sähköpostiosoitteensa blogin meiliin:  matkalla.merenneidoksi (at) gmail.com niin kuvia alkaa ropisemaan. (Kuvat ovat tietysti maksuttomia.)

October Racen tulostaulukot ovat muuten nähtävillä GK/Tävlingar -sivuilla ja kisataphtumista on raporoinut X-40 Exquisiten kippari omassa blogissaan: www.kilpapurjehdus.fi/exquisite.

6 kommenttia:

 1. Voi miten upeita kisakuvia haastavista kuvausolosuhteista huolimatta. Sinusta tulisi hyvä "kisa reportteri" =D. Ja tuo hylje oli myös mainio, hän oli virittänyt ihan oman kisakatsomon. Uskon, että moni kippari ilahtuu, kun saa sinulta kuvia. Omasta veneestä merellä kun ei oikein koskaan saa kuvia muistoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katinka,
   ehkä siinä on tulevaisuutemme: sinusta tulee matkaopas tai matkaoppaiden kirjoittaja ja minusta kisareportteri ;D

   Poista
 2. Iiihana tuo hylje! <3 Hänellä tais olla jonkunlaista linssiluteen vikaa kun niin pyörähteli näkösällä :) Hienoja kisakuvia olet tosiaan ottanut. Tarkoitatko muuten Aaslan kärjessä olevaa Purha -saarta jonka lähellä kääntömerkki sijaitsi. Se Purha on meidän vaarin saari (siis mun isäni) ja meillä on mökit saaren länsipuolella. Olen siellä vauvasta asti viettänyt kesäisin aikaa ja saari on tosi rakas mulle. Se on kivasti laivaväylän vieressä ja yksi suosittu ohjelmanumero onkin seurata laivoja korkean kallion päältä. Muksuna löydettiin välillä ruotsinlaivojen pallomeren pallloja jotka oli huuhtoutunut rantaan, se oli jännää. Vieläkö teillä kausi jatkuu kuinka pitkälle? Mukavien syyspurjehduksien jatkoja! :) t. Salla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Salla :)
   Kyllä, juuri sama Purha. Hauska kuulla, että se on teidän mökkisaari! Yllättävän monella tutulla on mökki tuossa meidän ns. kotirännin lähellä, jossa seilaamme aina ees-taas. Tästä lähtien Purha on meille "Sallan saari".

   Varmaan niin kauan jatkamme, kun jäitä ei ole, jos on vaan sopivia tuulia... eli jonnekkin marraskuulle. Kiitoksia ja mukavaa syksyä sinne!

   Poista
 3. Hylje kruunasi hienon kuvasarjan :-D!

  VastaaPoista