keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Kaminamin köksässä


Vielä viimeisinä syksyn purjehduspäivinäkin tuli eräs veneistä innostunut eläkeläispari kyselemään Kaminamista ja he arvelivat sen olevan täysin kisapeli. Tälläkin kertaan sain kyselijät nauramaan, kun kerroin totuuden: "Kyllä se on ihan meidän perhevene". Yhteen ääneen vielä vakuuttelimme mieheni kanssa: "Siellä on ihan toimiva keittiö ja kunnon makuuhytti." Eläkeläisherra myönsikin epäilleensä putkipunkkia. Nyt onkin aika esitellä Kaminamin köksä, eli pentteri.



Kokonaisuutena tyyli on sitä mitä toivoininkin: pelkistettyä, funktionaalista ja vähän avaruusaseman tunnelmaista. Kaapinovet ovat vaalean harmaat ja toivoin samaa sävyä myös työtasoon, mutta näin ei vaan tapahtunut. Kompensoin värin menetystä tapetoimalla välitilan alumiinipintaa jäljittelevällä tarralla. Työtasoilla ei ole vielä missään kohtaa reunalistoja. Vasemmassa reunassa sijaitsevan jääkaapin luukku olisi tarkoitus listoittaa, jolloin olisi edes pieni alue, josta tavarat eivät heti liukuisi karkuun.



Taas muistutan siitä, että jos teettää itse veneen, ei välttämättä saa suunnitteluvaiheessa kaikkea sitä mitä toivoo tai rakennutusvaiheessa tarkalleen sitä mitä on jo sovittu. Samaa olen kuullut myös muilta one offin rakennuttaneilta. Toisaalta vasta kun vene on ollut jonkun aikaa käytössä, näkee miten ne aluksi hyviltä tai huonoilta vaikuttaneet ratkaisut toimivat todellisuudessa. Ihan kaikkea ei voi ennakoida, vaikka olisi paljonkin kokemusta erilaisista veneistä, kuten miehelläni. Kaiken kaikkiaan tässä vaiheessa tuntuu, että elämä on asettunut Kaminamiin mukavasti köksänkin osalta, vaikka säilytystilat näyttivät ensin niin toivottomilta, että taisin tirauttaa muutaman kyyneleenkin kun näin ne ensimmäisen kerran.

Altaan alla sijaitsevan roskiskaapin lisäksi köksässä on vain yksi pikkuinen alakaappi. Jääkaapin alla oleva ison oven takana kun on itse jääkaappi koneistoineen. Se vastaa tilavuudeltaan suurta styrox-kylmälaukkua ja uskon kylmäkapasiteetin riittävän hyvin pidemmilläkin reissuilla. Tämä alla näkyvä ainoa alakaappi on yhden välihyllyn kapea ja syvä kuilu, jota halkovat hankalasti metalliset putket, joten ihan mitä tahansa siellä ei säilytetä. Uunin alle piti tulla matala kaappi, mutta se jäi toteutumatta. Paikassa säilytetään tiskivateja likaisine astioineen, kunhan eteen saadaan likumista estävä rakenne.



Keittiön kaksi pientä liukovellista yläkaappia ovat lähinnä kuivamuonan ja sellaisen ruuan säilytykseen, jota napsitaan purjehduksen aikana. Niitä voisi sanoa myös herkkukaapeiksi. Nämä toimivat erittäin hyvin. Yläkaappien pohjiin on kiinnitetyt led-valolistat valaisevat hyvin työtasot. Meillä yläkaappeja on vähän sen vuoksi, että juuri tässä kohtaa kylkiä sijaitsevat Kaminamin vesipainotankit, 450 litraa / puoli. Paperirullateline ei ole nätti tuossa (tai varmaan missään), mutta se on niin ehdottoman käytännöllinen, että myönnyin kiinnittämään sen näin.



Talven aikana olisi tarkoitus rakentaa lieden takaosan ylle, yläkaappien väliin, hylly johon saisi rivin näitä Oxon ilmatiiviitä Pop-säilytyspurkkeja. Pidemmillä reissuilla tarvitsemme nimittäin lisää tilaa kuivamuonan säilyttämiselle. Juomia, säilykepurkkeja ja vihanneksia säilytetään tietysti myös lattian alla pilssilokeroissa. 



Astiat on sijoitettu keittiötä vastapäätä sijaitsevaan isoon kaappiin, joka veti lopulta sisäänsä aivan uskomattomat määrät tavaraa. Kaappi jatkuu vähän sivuille oviaukon molemmin puolin. Sen hyllyissä ei ole reunalistoja, mutta ikean hyllymuovi ja Smartstore-laatikot ovat osoittautuneet helpoksi ratkaisuksi. Pikkasen siinä joskus joutuu purkamaan ulos ja pakkaamaan sisään laatikoita, jos haluaa jotain tiettyä tavaraa, mutta pääasia että tavarat ovat mukana ja järjestyksessä. Kaapin oven sisäpintaan on muuten teipattu laminoituja ohjeita hätätilanteita varten.



Kaminamin köksä in action: italialainen kaasulieden ja -uunin käytettävyyteen olen tyytyväinen. Varsinkin uuni on varsin nopea ja hyvän uunivuoan kanssa se ei kuitenkaan ole polttanut ruokaa liekin kohdalta. Kaasupullolle on koteloitu säilytystila ulkona sivukannen alla. Purjehduksen aikana kokkailulle ei ole ollut vielä tarvetta, joten sen kokeminen odottaa vielä hetkeään.



Hanaksi valittiin samanlainen Damixa, kuin perheveneessäkin on. Sen notkea juoksuputki nousee reilusti ylös alas ja myös pää on kääntyvä ja suunnattava esimerkiksi roiskekepposia varten. Toisekseen tykkään sen muotoilusta. Allaskaappi kätkee kolmitieputkiston, eli altaan vesi voidaan valuttaa paitsi mereen, myös kanisteriin. Esimerkiksi tiskivedet voidaan ohjata kanisteriin, kantaa siinä maihin ja imeyttää maaperään sen sijaan että ne laskettaisiin mereen. Allaskaappiin on sijoitettu kannellinen roskis, lokeroita seiniin tiskitarvikkeiden ym. säilyttämiseen sekä irroitettava kori kierrätysjätteille ja pulloille. Ihanaa kun tuo mies nikkaroi kaikki ne pienet lokerot, koukut ja muut systeemit, mitä pyysin.



Tiskaaminen sujuu tässä köksässä kuin letkajenkka. Pesen astiat vadeissa työtasoilla ja hyödynnän salongin leveää pöydän päätyä puhtaiden astioiden kuivaamisessa ja pakkaamisessa laatikoihinsa. 




 Heh - en ole enää viimeaikona itkeskellyt Kaminamin keittiön vuoksi, joten eiköhän tällä selvitä.


6 kommenttia:

  1. Kovasti näyttää kauniilta ja käytännölliseltä. Tilan tuntua ja se on iso asia veneessä =). Teillä on todella kaunis vene kaiken kaikkiaan. Toivottavasti joskus "törmättäisiin" jossain satamassa kesällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katinka :) Olisi tosiaan mukava sattua joskus samaan aikaan samaan paikkaan.

      Poista
  2. Onpa hienoja ratkaisuja. Tuo talouspaperi on pirullinen; varsinkin kun siihen pitäisi joskus päästä nopeasti käsiksi sitloodasta, ja toisaalta se ei voi olla hellan päällä... Sitä mä useimmiten kysynkin kun näen samaa venemallia satamissa: hei missä te pidätte talouspaperia.

    Toinen paha on tiskiin menossa olevien astioiden säilytys. Tiskauskassi onkin mun tämän talven käsityöprojekti; meidän kokoluokan veneessä kun yleensä mennään maihin tiskaamaan.

    Paranemisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KiittiElena.
      Heh - toi talouspaperi onkin kiva keskustelunaloitus satamissa. Kotona en tee niin helposti tuollaisia kompromisseja käytännöllisyyden suhteen, mutta veneessä käytännöllisyys ja ennen kaikkea turvallisuus menevät esteettisten mieltymysten edelle. Kyllä toi noinkin menee, kunhan ei osta kukallista talouspaperia...

      Millaisen tiskauskassin meinaat nikkaroida? Meillä tiskit olivat tämän ekan kauden Ikea-kassissa tiskivadissa laajan perähytin lattialla. Yleensä kuitenkin tiskasin aamulla juuri ennen lähtöä j alaskin sen varaan, että Kaminamilla ehtii saamaan paikan seuraavasta satamasta, vaikka lähtisi liikkeelle vähän myöhemmin aamupäivällä ;)

      Poista
    2. Ikea-kassi voisikin olla hyvää perusmateriaalia, lisäksi tarvitaan valutusritilä, nelikulmainen pesuvati tai mieluummin kaksi, muutama tasku tai nauhasilmukka joissa tiskiharja ja pesuainepullo kulkevat mukana. Ja koko sotku täytyy pystyä tipauttamaan sitloodan penkkien alla olevaan laatikkoon, niin että jos iltapimeällä tuottaa kalanhajuisia tiskejä ne eivät löyhkää aamulla asuintiloissa.

      Poista
    3. Kalansyöjäperheessä kaikki on toisin... kuulostaa järkevältä suunnitelmalta.

      Meillä ei yleensä ole tuota hajuhaittaa, mutta jos mies sattuisi joskus löytämään satamasta vasustamatonta savukampelaa (saako sitä nykyään enää mistään?), niin haisuruoka menisi varmaan kertsarilautasen kautta kitaan.

      Poista