maanantai 6. toukokuuta 2013

Osaavampi auttaja


Kävin juuri uusimassa SPR:n Ensiapu 1 -kurssin ja olin siihen erittäin tyytyväinen. Siitäkin huolimatta, että toinen päivä alkoi suurilla verenvuodoilla - olimme kaikki ihan sokissa - ja lounaan jälkeen seurasivat myrkytykset. Edellisestä EA-kurssistani oli rehellisesti sanottuna vierähtänyt jo yli 10 vuotta ja sinä aikana muutamat asiat olivat muuttuneet.




Teknisistä asioista ovat muuttuneet näin pitkän ajan kuluessa ainakin seuraavat asiat:
- Painelu-puhalluselvytyksen rytmi on muuttunut 30 painallukseen + 2 puhallukseen. Lisäksi liian kovaa puhaltamista varotaan, jotta ilmaa ei menisi liikaa uhrin vatsaan, josta se purkautuu sitten oksennuksen kera aiheuttaen tukehtumisvaaran.
- Kiristyssidettä ei enää käytetä suurissakaan verenvuodoissa, koska sillä saatetaan aiheuttaa enemmän haittaa. Sen sijaan käytetään painesidettä.
- Myrkytystapauksissa ei enää automaattisesti okseteta koska on vaarana, että potilas vetää oksennusta henkeensä tai myrkky polttaa uudelleen ruokatorven limakalvoja. 
- Ilmalastaa (jos jollain sellaisia vielä on) ei enää käytetä murtumien lastoitukseen - se aiheuttaa lisävahinkoa ja pahentaa sen myötä kipua.
- Virheasennossa oleva murtuma oikaistaan hermo- ym. kudosvaurioiden välttämiseksi, jos vaan auttajan fyysiset voimat ja henkinen kantti siihen riittävät. Kauhistuttaa ajatellakin...


Auttamisen asenteet tuntuvat muuttuneen siihen suuntaan, että auttajaa rohkaistaan ennemmin toimimaan kuin varomaan. Joskus muinoin käytettiin valtavasti aikaa ja energiaa esimerkiksi siihen, miten onnettomuuden uhri saadaan siirrettyä aiheuttamatta lisävammoja tai kannattaako häntä ryhtyä itse edes siirtämään. Nyt pitkän ensihoitajan uran tehnyt opettaja painotti sitä, että kyllä ne vammat ovat siinä onnettomuudessa jo tulleet ja siiretään rohkeasti, mutta tietysti sellaista varovaisuutta noudattaen, kuin niissä olosuhteissa on mahdollista.


Teknologian kehittyminen on muokannut osaltaan toimintaa ensiaputilanteissa. Puhelin on yleensä mukana ja sen kaiutintoiminta mahdollistaa samanaikaisesti uhrin auttamisen ja yhteydenpidon hätäkeskukseen. Monilla on kännykässään paikantamistoiminta päällä, jolloin hätäkeskus saa automaattisesti suuripiirteisen tiedon miltä alueelta hätäpuhelu tulee. Toisaalta nykyteknologia aiheuttaa hengenvaaraa auttajille. Liikenneonnettumuuksissa on aina huomioitava airbagien laukeamisen riski (osa voi laueta nykyään jopa kahdesti) - autoon ei enää saa mennä sisälle auttamaan, vaan kurkotellaan ratin yli ja ali.





Ensiapukurssin opetusmateriaaleja on helposti saatavilla myös omatoimiseen kertaamiseen. SPR:n sivuilta löytyy tiivistetyt selkeät ensiapuohjeet tavallisimpiin hätätilanteisiin, josta ne voi myös printata. Elvyttämisestä ja tajuttoman ensiavusta löytyy hienot kuvalliset ohjeet pdf:nä, jotka voi tulostaa vaikka veneen kaapin oveen. Hypotermian hoitoon tarjoaa mielestäni selkeimmät ohjeet Itämeriportaali. Luotettavat ohjeet päävammojen ensiavusta (esim. puomi päähän -tilanteessa) löytyy Duodecimin Terveyskirjastosta. SPR:n sivuilla voi myös katsella havainnollistavia videoklippejä erilaisista hätätilanteista. Ensiapukirja (23 €) on uudistunut kompaktimmaksi ja hankin sen meillekin veneeseen. Myös ISAF/ORC avomeripurjehduksen kilpailusäännöt edellyttävät, että veneessä on ensiapulaukun lisäksi ensiapukäsikirja.




Veneen ensiaputarvikkeet ja lääkkeet käyn vielä läpi ennen veneilykauden alkua. Niistä kirjoitinkin jo aiemmin oman juttunsa: Pieni säkki pahan päivän varalle





Päätin ryhdistäytyä ylläpitämään ensiaputaitojani jatkossa säännöllisesti. EA1-kurssin pätevyys on virallisesti voimassa kolme vuotta ja siihen on varmasti syynsä. Jos haluat varmuutta oman EA-valmiutesi ajantasaisuudesta, voit testata tietojasi SPR:n sivuilla.


EA1-kurssi kestää kokonaisuudessaan kaksi päivää (16 t.) ja oman alueen kurssitarjontaa voit hakea täältä. Kursseja järjestetään myös viikonloppuisin, mutta huomasin paikkojen täyttyvän hyvissä ajoin. Olen joskus nähnyt ilmoituksen myös veneilijöille suunnatusta EA1-kurssista, jossa painotettiin veneilyyn liittyviä hätätilanteita. EA1 tai EA2 -kurssi kustantaa noin 100 € (hyvällä tuurilla saat työnantajasi maksamaan sen). Opettaja suositteli käymään EA2:n vasta noin vuoden kuluttua EA1:n jälkeen, koska ensimmäinen päivä EA2-kurssista on EA1:n sisältöjen kertausta.




Tietysti aina toivomme ja ehkä vähän liiankin mielellämme uskomme, että mitään ikävää ei tapahdu. Jos kuitenkin tapahtuu on ensiaputaito siinä kohtaa mittaamattoman arvokas!




6 kommenttia:

  1. Arvokas kirjoitus, jota haluan täydentää yhdellä näkökohdalla: myös veneen kunnostaminen on vaarallista. Monta kertaa ensiapulaukku on niiden viimeisten veneeseen kannettavien tavaroiden joukossa, mutta sillä voisi olla käyttöä myös huoltohommissa. Muistin tämän taas vappuna, kun meidän satamassa tippui mies tikkailta (ei suuria vammoja). Juu jsa sammuttimet kans.

    Elena



    VastaaPoista
  2. No niinpä! Jotenkin ei ole tullut mieleenkään, että ensiapulaukku pitäisi olla lähellä jo kunnostushommissa. Tietty autossa on oma ensiapulaukkunsa, mutta matka parkkipaikalle voi olla yllättävän pitkä, jos esim. verta vuotaa solkenaan ja on siinä tilanteessa yksin. Kiitos Elena, pidän tuon vinkkisi varmasti mielessä!

    VastaaPoista
  3. Saimme lauantaina remppatyömaalle talkooväkeä ja heidän tulonsa (= vastuu muista) muistutti siitä, että ensiapulaukku pitää ottaa mukaan. Niinpä kaivoin veneen jäämistöstä ensiapulaukun ja pakkasin mukaan. Käyttöä tuli heti seuraavana päivänä - ei onneksi vieraiden kanssa, mutta itse vetäisin vasaralla peukaloon ihan kunnolla! Mies lohdutti, että kun projektimme on päätöksessä, osaat sinäkin vasaroida. Laiha lohtu siihen kipuun, mutta onneksi löytyi sideharsot ja teipit! :) Veneillessäkin on silloin aika usein kaukana, jos jotain sattuu!

    VastaaPoista
  4. Auts! Muistutus siis paitsi ensiapulakun myös kipulääkkeiden mukana pitämisestä aina kun jotain nikkaroidaan tms. Olen itsekin lähdössä huomenna talkoisiin useammaksi päiväksi ja pakkasin aina lähellä olevaan käsilaukkuun vain laastareita, haavanpuhdistusliinoja ja särkylääkettä. Ensiapulaukku löytyy sitten auton perästä.

    VastaaPoista
  5. Meillä oli sama urakka menossa tuossa lopputalvesta. Edellisestä kurssista oli vierähtänyt jo 17 vuotta! huh. Tuntee olonsa vanhaksi. Nyt kun vielä jaksaisi lukea vuokraveneisiin liittyvää lainsäädäntöä niin voisi anoa Trafilta vuokraveneenkuljettajan kirjaa.

    VastaaPoista
  6. No mutta parempi kuitenkin ottaa se ryhtiliike ensiapukurssin päivityksessä myöhään kuin ei milloinkaan :) Vau, siis huviveneenkuljettajan lupakirja? Mulla ei ole se ainankaan vielä suunnitelmissa, täytyy saada lisää käytännön harjoitusta vielä muutama vuosi.

    VastaaPoista