keskiviikko 29. elokuuta 2012

Punkkipulmia osa 2 - tietoa ja käytäntöjä veneeseen


Antibiootit borreliainfektion epäilyn vuoksi ovat siis meneillään ja vatsa ei oikein niistä perusta. Se on turvonnut yhä suuremmaksi palloksi ja tätä menoa kohoan viikonlopuksi ilmaan säähavaintopalloksi. Mutta tulipa nyt kerrattua taas tietoja punkkitaudeista. Se on joka tapauksessa tärkeää yleissivistystä purjehtivalle perheelle, varsinkin meille, jotka liikumme borrelioosin ja puutiaisivokuumeen esiintyvyyden kuumimmilla seuduilla. (Jänisruton rajasin tästä yhteydestä pois, vaikka punkit levittävät sitäkin.) Lisäksi tässä täytyy omaksua tarkennetut toimintatavat osaksi veneilyn rutiineja.
      
(kuva: mtv3.fi)
                             

Puutiaisaivokuume (eli puutiaisaivotulehdus, Kumlingen tauti tai TBE)

Puutiaisaivokuume on punkin levittämä virustauti, joka tarttuu punkin syljestä. Tämä virus voi tarttua punkin puremasta välittömästi, toisin kuin borreliabakteeri, joka vaatii pitkäaikaisen kontaktin.

Puutiaisaivokuumetapauksia todetaan Suomessa joitakin kymmeniä vuodessa, niistä valtaosa Ahvenmaalla ja Turun saaristossa. Puolet tartunnoista on oireettomia. Purjehtijoiden on hyvä tietää, että sitä esiintyy Suomeen nähden kaksinkertaisesti Ruotsin rannikolla ja melko paljon myös Baltiassa. Noin 1 % punkeista kantaa puutiaisaivokuumevirusta. Esiintyminen on kasvussa Itämeren alueella.

Puutiaisaivokuumetta aiheuttava virus voi tarttua punkin puremasta välittömästi,
toisin kuin borreliabakteeri,
joka vaatii pitkäaikaisen kontaktin.
 

Puolet tartunnoista on oireettomia. Taudin ensioireina ilmaantuu yleensä noin viikon (4-28 vrk:n) kuluttua päänsärkyä ja kuumeilua, joka kestää noin viikon (4-7 vrk).  Yleensä infektio päättyy tähän. Vain noin 20-30 prosentilla sairastuneista tauti etenee noin viikon kuumeettoman jakson jälkeen aivokuumeeksi. Sen oireita ovat korkea kuume, päänsärky, niskan jäykkyys, valonarkuus ja erilaiset neurologiset oireet. Aivokuume kestää 2-3 viikkoa ja saattaa vaatia sairaalahoitoa. Kuolleisuus puutiaisaivokuumeeseen on Suomessa hyvin pieni: 0,5-2 %. Noin kymmenelle prosentille potilaista jää sairaudesta pitkäkestoisia neurologisia oireita.

Jos tartunta on jo saatu, siihen ei ole lääkettä. Tautia vastaan on kuitenkin saatavilla estorokote, joka on otettava hyvissä ajoin keväällä, jos liikkuu maastossa alueilla, jossa puutiaisaivokuumetta esiintyy. Rokotteesta saa viideksi vuodeksi yli 95 % suojan puutiaisaivokuumetta vastaan. Suojan saaminen vaatii kolme rokotuskertaa.
 
    
(kuva:studio 55)
                         
”Punkkirokote” suojaa vain
harvinaisemmalta puutiaisaivokuumeelta,
ei yleisemmältä borrelioosilta!

  
 
Borrelioosi (eli Lymen tauti)

Borrelioosia esiintyy vähintään sata kertaa enemmän kuin puutiaisaivokuumetta. Suomessa todettiin vuonna 2010 lähes 1500 borrelioositartuntaa, mutta todellisten tartuntojen määrän arvellaan olevan noin 3000 vuodessa. Borreliabakteeria kantaa alueesta riippuen 5-50 % punkeista. Esimerkiksi Saaristomerellä Seilissä 30 % ja Korppoossa 40 % punkeista kantaa borreliaa. Yhdestä punkista on huonolla tuurilla mahdollista saada sekä Borrelioosi että puutiaisaivokuumetartunnat. Toisaalta jos punkki kantaa borreliaa, keskimäärin joka viides tai kymmenes ihminen saa sen puremasta tartunnan. Punkin kiinnittymisen jälkeen voi kestää tunteja ennen kuin borreliabakteeri siirtyy ihmiseen.
 

Yhdestä punkista on erittäin huonolla tuurilla mahdollista saada sekä Borrelioosi- että puutiaisaivokuumetartunnat.
 
Jos punkki kantaa borreliaa, keskimäärin joka viides tai kymmenes ihminen saa siitä tartunnan.

 
Ensioireena borrelioosista voi iholle ilmaantua laajeneva, halkaisijaltaan noin 5 cm, rengasmainen tai tasavärinen punoittava alue. Punoitus ilmaantuu noin viikon kuluttua puremasta. Joskus punoitus voi olla niin hailakka, että sitä tuskin huomaa. Aina tätä iho-oiretta ei edes ilmaannu. Viikon-kahden kuluessa voi ilmaantua myös flunssan kaltaisia oireita ja paikkaa vaihtavia nivelkipuja, mutta tauti voi olla aluksi myös oireeton. Neurologiset oireet alkavat vasta kuukausia myöhemmin. Niitä voivat olla mm. halvaukset, hermoston tulehdukset ja voimakkaat lihas- ja nivelkivut. Kroonisessa vaiheessa voi esiintyä nivel- lihas- ja silmätulehduksia, iho-oireita sekä vakavia sydänoireita. Taudin oireita on usein vaikea tunnistaa borrelioosiksi, sillä ne muistuttavat monia muita neurologisia sairauksia tai reumaa.

Borreliabakteerin seulominen on helppoa punkista, mutta vaikeampaa ihmisestä. Verinäytteestä voidaan tutkia borrelian vasta-aineita, mutta niitä ei muodostu vielä taudin varhaisvaiheessa. Lääkäri joutuu tekemään diagnoosin pitkälti haastattelemalla potilasta altistumisesta ja oireista.

Borrelioosia voidaan hoitaa heti alkuvaiheessa suun kautta otettavalla kahden viikon voimakkaalla antibioottikuurilla. Koska jokainen purema ei suoraan tarkoita infektiota ja voimakkaista antibiooteista voi olla elimistölle haittaakin (mm. ystäväni joutui kahdesti sairaalahoitoon), ei kuurin ottamista suin päin jokaisen pureman jälkeen tietenkään suositella. Jos tartunnasta on kulunut pidempi aika, on hoitona suonensisäinen antibiootti.

 
Borrelioosia hoidetaan voimakkailla ja pitkillä antibioottikuureilla.

 
 
 
Eräs borrelioosia pitkään sairastanut suomalaismies kertoi mtv3:n studio55-ohjelmassa
ihmettelevänsä miksi punkkeihin ei suhtauduta Suomessa vakavasti, kun esimerkiksi Sveitsissä ilmoitetaan aina mille alueelle ei saa mennä liikuskelemaan punkkivaaran vuoksi. Myös antibioottihoidot ovat monissa maissa pidempikestoisia kuin Suomessa. Olen tavannut yhden kroonista borrelioosin vaihetta sairastavan ihmisen, joka ei kävellyt ilman avustamista ja kärsi monista neurologisista oireista sekä kovista kivuista. Lääkäri Ilkka Vartiovaara on kirjoittanut elämästään borrelioosin ja kipujen kanssa kirjan Delfiinin laulu (1995). Viimeistään sen lukeminen motivoi ottamaan asian tosissaan.


                                     
 
Punkkien välttäminen – toimintatavat veneeseen

 • Pusikoissa ja heinikoissa ei möyritä, ellei ole pakko. Marjoja saa toriltakin.
 •  
 • Saaressa käytetään saappaita, mielellään pitkävartisia. Housunlahje kiristetään kuminauhalla saappaan päälle tai sukka vedetään housunlahkeen päälle. Pitkähihainen paita suojaa paremmin kuin lyhythihainen.
 •  
 • Jos on ihan pakko möyriä pusikoissa, niin ulkovaatteiden päälle suihkutetaan myös punkkikarkotetta. 
 •  
 • Jo laiturilla silmäillään ensimmäisen kerran onko lahkeisiin tarttunut jotain – vältetään punkkien viemistä veneeseen.
 •  
 • Saaressa käytetyillä ulkovaatteilla ei oleskella veneessä, vaan ne ravistellaan hyvin tai suljetaan muovipussiin. (Ylipäätään pyykit olisi hyvä säilyttää muovipussissa eikä puhtaiden vaatteiden seassa.) 
 • Punkkitarkastus on tehtävä huolella päivittäin. Mahdollisuuksien mukaan voi hyödyntää aputarkastajaa ja tasku- tai otsalamppua.
 •  
 • Jos veneessä jossa on lemmikkejä, tulisi niiden turkit tarkistaa, sillä karvaiset ystävät voivat tuoda punkkeja sisätiloihin ja sairastua itsekin. Koirat eivät saisi nukkua sängyssä. 
 • Vuodevaatteet olisi hyvä ravistella päivittäin. Vaaleista lakanoista pienet vieraat on helpompi havaita. Jonkinlaisesta vaaleasta päiväpeitteestäkin voi olla hyötyä.
 • Punkkipihdit ja desinfiointiaine pidetään aina veneessä mukana.
 •  
 • Punkin löytyessä iholta on haasteena päättää tapauskohtaisesti, lähdetäänkö lääkäriin. Joka tapauksessa on hyvä merkitä muistiin milloin punkki on poistettu iholta ja arvioida kuinka kauan se on ollut kiinnittyneenä. Mahdollisten ihomuutosten kehittymistä ja yleisestä vointia seurataan.
 •  
 • Punkkivaaran huippuaikaa on tartuntamäärien perusteella elokuu, mutta sesonki alkaa jo maalis-huhtikuussa, kun maaperän lämpö nousee +5 asteeseen. Käytännössä punkkeja on siis varottava lumettomana aikana.
 •  
   
  Siis näin: saappaat ja vaaleat housut kuminauhalla kiristettynä saappaan päälle
   
   
Paniikin tai välinpitämättömyyden sijaan tietoisuus punkkeihin liittyvistä riskeistä ja järkevien toimintatapojen omaksuminen on varmasti paikallaan.
 

 
Asiallista tietoa punkkitaudeista:

Lääkäri Jarmo Oksin tiivistelmä punkkien levittämistä taudeista, tarkemmasta esiintyvyydestä, oireista ja hoidosta power-pointtina Punkki.net -sivuilla
http://www.punkki.net/tiivistelma.html

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiivistelmä puutiasaivotulehduksesta (TBE)
 
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiivistelmä borrelioosista
http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/terveys_ja_sairaudet/infektiotaudit/elainten_valityksella_tarttuvat_taudit/borrelioosi__lymen_tauti_/

Esiintyvyys – rekisterit THL tilastotietokanta Borrelia 733 TBE 25 ennen elokuuta 2012 koko maassa.
http://www3.ktl.fi/
 
Puutiaisaivokuumeen esiintyvyydestä Lääkärilehdessä 2011
http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=10994/type=1
 
Borrelioosin tunnistamisesta Lääkärilehdessä 2011
http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=10627/type=1
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti