keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Loistaako Uusi Loisto?


Veneen varustelu on hyvässä vauhdissa. Viimeisimpänä posti toi Uusi Loisto 2012 navigoitiohjelman, jolla voi käyttää elektronisia merikarttoja PC:llä. Tämän 2012 version pitäisi olla edellisiä helppokäyttöisempi ja se sisältää joitain uusia toimintojakin.
Kävin viime keväänä rannikkolaivurin kurssin sekä Navigaatioliiton erillisen "navigoinnin elektroniset apuvälineet" -kurssin. Niiden tietojen perusteella suhtaudun kriittisesti elektronisiin kartta-aineistoihin. Halusin nimenomaan suomalaista luotettavaa kartta-aineistoa käyttävät elektroniset kartat. Uuden Loiston mukana hankimme Karttakeskuksen merikartat Suomen rannikolta ja Ahvenanmaalta. Ne perustuvat samaan kartta-aineistoon kuin Liikenneviraston viralliset paperimerikartat. Koko paketti kustansi 549 €. Hmm.. olikohan tämä nyt sitten joululahjani, kun nimpparilahjaksi saan korkkimaton veneen sisätiloihin?
                     

Uusi Loisto käyttää vektorikarttoja, jotka pysyvät zoomatessakin terävinä, ovat helpommin muokattavissa ja sisältävät paljon hyödyllistä lisäinformaatiota verrattuna rasterikarttoihin. Vektorikartan varjopuolestakin sain jo alustavan käsityksen: työkalukaluja on paljon ja monipuolisten toimintojen oppiminen tulee olemaan vähän haastavaa.


Uudessa Loistossa on liitännät veneen hallinta- ja mittarilaitteisiin, eli gps:ään, kompassiin, kaikuun, autopilottiin ja tuulimittariin. Purjehtijan kannalta on kiva, että ohjelma mm. laskee tuulitrendejä ja analysoi purjeveneen suorituskykyä. Esimerkiksi nousulinjat näyttävät V:n muotoisina alueina parhaat linjat tuulen suhteen. Tämän tiedon hyödyntämisessä on itselläni paljon opeteltavaa. Meillä Uusi Loisto tulee cruising-käyttöön ja mieheni aikoo hankkia vielä kisakäyttöön erillisen kilpapurjehdusohjelmiston.

Sen verran mitä olemme alustavasti ehtineet ohjelmaa tarkastella, niin karttanäkymää voi säätää näkymään merkittävästi paremmin sekä kirkkaassa valossa että häikäisemättömästi yöllä. Tässä 2012 versiossa on myös suuntimakehä ("tutkarengas"), jota voi hyödyntää esimerkiksi asettamalla minimietäisyyden suhteessa kivikkoiseen rantaan. Me tulemme hyödyntämään sitä myös vesipainolastin käytössä: sopivaksi säädetty etäisyysrengas kertoo koska pitää käynnistää vesipainolastin siirto toiselle puolelle (mikä kestää hetken) jotta ehditään tehdä venda ennen kiviä. Merikartta saadaan haluttaessa yhdistettyä maastokarttanäkymään (maastokartat tulevat Loiston mukana), jolloin esim. rantautuessa saadaan merikarttaa tarkempi näkymä esiin - siis enemmän kiviä.
Mies on jo alkuinnostuksessaan tallentanut mm. joitain kisareittejä ohjelmaan ja seuraavaksi hän jatkaa Merikarhusatamien sisäänajojen reitittämistä. Ohjelmassa on mahdollista valita myös automaattireititys, joka seuraa väyliä huomioiden veneen syväyksen ja maston korkeuden.


Kaiken kaikkiaan ominaisuuksia ja toimintoja on paljon, mutta niitä voi onneksi harjoitella kotona etukäteen. Olen aikatauluttanut homman itselleni kevättalveen, jotta käyttö olisi tuoreessa muistissa kauden alkaessa. Ensi syksynä osaan varmaan kertoa loistiko Uusi Loisto navigoinnin apuvälineenä.


Uusi Loisto ladataan tietokoneelle muistitikulta, joten ohjelman voi periaatteessa ladata useampaan koneeseen. Toimiakseen Loisto tarvitsee kuitenkin UBS-porttiin kiinnitettävän donglen, joten ohjelmaa voi käyttää vain yhdessä koneessa kerrallaan. Tällä hetkellä Loisto-ohjelmien jakelusta, päivityksestä ja kehityksestä vastaa Karttakeskus. Lisätietoa löytyy linkistä: http://www.loistonavigointi.fi/


Lopuksi kursseilta mieleen jääneet merenkulunopettajien tärkeät viestit:

Aluksen pääkartan on
        aina oltava paperikartta,
elektroniset kartat eivät korvaa sitä.


Tekniikalla ei voi korvata osaamista.
        Elektroniset laitteet
ovat navigoinnin apuvälineitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti