keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Turvallisuutta merellä mobiilisovelluksilla


Ajattelin koota jonkunlaista postausten sarjaa veneilyssä hyödynnettävistä kännykkään tai tablettiin ladattavista sovelluksista. Niitä on tajolla monenlaisia, muun muassa navigointiin, säätietoihin, turvallisuuteen ja satamapaikkojen varaamiseen. Osan olen kokenut hyödyllisiksi ja joitain olen kokeillut ja poistanut. Esittelen tässä nyt ensin muutaman turvallisuuteen liittyän ilmaisen sovelluksen ja toivon että jaatte myös omia vinkkejänne kommenttikenttään. Kokoan myöhemmin toisen postauksen muista appseista.


1. Trossi-appi 

Mikä se on?
Meripelastusseura lanseerasi helmikuussa 2017 Trossi-apin, joka tavoitteena on koota kaikki veneilijän tarvitsemat turvallisuustiedot ja -toiminnot yhteen sovellukseen.




Trossi-apin tarjoama tieto 
- Paikkakohtaista muuttuvaa tietoa puhelimen paikannuksen ollessa käytössä: lähin meripelastusasema ja meripelastusalus, lähin turvasatama ja polttoainejakeluasema sekä veneilijän paikallinen sääpalvelu (Ilmatieteenlaitos).
- Merimerkit, väistämissäännöt, alusten päivämerkit ja valotunnukset, vesiliikennemerkit sekä karttamerkit selkeinä näkyminä
- Viranomaisten toimenpideohjeet erilaisiin hätätilanteisiin: hätäilmoitus, mies yli laidan, konevika, aluspalo, hätäankkurointi, sairauskohtaus, karilleajo tai yhteentörmäys, sekä aluksen jättö.




Trossi-apin toiminnat
- Matkaseuranta: voi tallentaa kulkemansa reitin ja jakaa sen halutessaan sosiaalisessa mediassa. Tieto näkyy merikartalta näyttävällä karttapohajlla (sitä ei voida käyttää navigointiin) ja matkahistoria on selattavissa myöhemmin sovelluksesta.
- Hätäpuhelupainikkeet: puhelun yhdistyessä appi lähettää aina automaattisesti sijaintitiedon, jos puhelimen paikannus-toiminta on päällä. Valitse merellä Meripelastuskeskuksen painike ja sisävesillä Hätäkeskuksen painike soittaessasi.
- Trossi-palvelunumeron painike (ilmestyy käyttöön aina ajalle:1.5.-31.10): puhelu yhdistyy suoraan Meripelastusseuran kiireettömien avustusten palvelunumeroon.
Reittisuunnitelma (tällä hetkellä käytössä vain Trossi-jäsenille): voi luoda ja tallentaa reittisuunnitelmansa ja aikataulunsa järjestelmään. Sovelluksen voi valita muistuttamaan itseään, jos on myöhässä aikataulusta tai ilmoittamaan myöhästymisestä muille valituille henkilöille. Myöhästymisestä menee tieto myös Meripelastusseuran Trossi-palvelukeskukseen, joka tarvittaessa välittää tiedon vastuussa oleville viranomaisille. Onnettomuustilanteessa Meripelastusseura voi tarjota viranomaisille tietoa veeneen viimeisimmistä liikkeistä, sijainnista ja hämmästyttävä kyllä, myös puhelimen akun lataustasosta.



Alustava arvio Trossi-apin käytettävyydestä
- Latasin tämän juuri ja todellinen testi on vasta tulevalla kaudella vesillä. Periaatteessa tämä vaikuttaa tarjonnaltaan monipuoliselta ja isolta askeleelta ajantasaisessa tiedonkulussa.
- Omista aluksistaan ja hätäyhteyshenkilöistään voi tallentaa tiedot valmiiksi sovellukseen.
- Kokeillessa huomasin, että kannattaa liikkua apissa klikkaamalla valikkoa, sillä puhelimen back-nappaulasta painamalla hyppää yleensä (mutta ei aina) pois koko sovelluksesta.

Käyttöalue: Suomi ja Norja, lisäksi Ruotsi harkitsee käyttöönottoa.
Alustat: Android ja IOS
Kustannukset: lataaminen ja käyttö on ilmaista, tosin osa toiminnoista on alkuun käytössä vain Trossi-jäsenille.
Lisätietoa: Meripelastus/uutiset
käyttökokemuksia ja kehittämisehdotuksia voi laittaa osoitteeseen: tukipalvelu@meripelastus.fi




2. SPR hengenpelastajan mobiilisovellus

Mikä se on?
Suomen Punaisen Ristin sovellus, joka on palkittu parhaana oppimista tulevana mobiilipalveluna 2013.

SPR:n appsin tarjoama tieto
- Hätäensiapuohjeet: hengitysteiden avaus, tajuttoman ensiapu, rintakipukohtaus, sokki, verenvuoto, vierasesine hengitysteissä
- Elvytysohjeet: painelu-puhalluselvytys, peruselvytys, hukkuneen elvytysohjeet
- ICE-kontaktin tallentamismahdollisuus (eli keneen otetaan yhteyttä "in case of emergency")
- Lisäksi tietoa veripalvelusta ja ajantasaisesta veritilanteesta sekä SPR:n toiminnasta ja ajankohtaisista keräyksistä



SPR:n appsin toiminnat 
- "Soita 112" pikapainike ja automaattinen paikannus puhelimen paikkannuksen ollessa käytössä

Arvio käytettävyydestä
- Ohjeissa on huomioitu lasten ja vauvojen ensiapu erikseen.
- Veneilijänä olisin kaivannut myös palovammojen ja hypotermian ohjeistuksen, vaikka ne eivät kuulu hätäensiapuun.
- Elvytysohjeissa on linkki videoon, mutta muuten ohjeissa ei ole juuri kuvia ja tekstikin voisi olla sommittelultaan selkeämpään hätätilannetta ajatellen.
- Hyvä että kaikki ohjeet kuitenkin kulkevat tämän kanssa aina mukana.
- Puhelimen back-nappulaa tai appsin nuolinappaulaa painaessa kaikki appsin toiminta keskeytyy ja palautuu viiveellä aloitussivulle (tai sitten ongelma ilmenee vain mun vanhassa Samsungissa/Androidissa).




3. 112 Suomi mobiilisovellus

Mikä se on?
Hätäpuhelun aikaisen paikkatiedon välitys Hätäkeskukseen. Appsi on kehitetty yhdessä Hätäkeskuksen kanssa ja se nopeuttaa avun saamista paikalle hätätilanteessa. Sateliittipaikannus on erittäin tarkka. Paikannus toimii myös silloin, kun dataverkkoa ei katvealueella ole, sillä gps toimii, vaikka nettiyhteys ei toimi. Gps toimii pääsääntöisesti kaikkialla, tosin rakennusten sisällä tms. voi olla katveita.

112 appsin toiminnat 
- "Soita 112" pikapainike ja automaattinen paikannus puhelimen paikkannuksen ollessa käytössä

Arvio käytettävyydestä
- Saman toiminnan saa myös SPR:n sovelluksella, mutta tämä on pelkistetympi ja todella helppokäyttöinen,
- Merellä käyttöä suositellaan myös, koska sovellus ilmoittaa tarkat koordinaatit.
- Käsittääkseni tieto kulkee Meripelastuskeskukseen kuitenkin Hätäkeskuksen mutkan kautta. Koska Trossi-palveluun voi syöttää jo etukäteen aluksen tiedot ja hätätilanteessa puhelu menee suoraan Meripelastuskeskukseen (tai valinnan mukaan Hätäkeskukseen sisävesillä) on Trossi-appi vesillä mielestäni parempi. 112-sovelluksen pidän puhelimessani myös maaelämää varten.

Alustat: Android, IOS, Windows phone, Jolla
Kustannukset: Lataaminen ja käyttö on ilmaista
Lisätietoa: Hätäkeskuslaitos/112 sovellus ja Pelastustieto/112-sovellus



Onko teillä kokemuksia näistä tai 
muista veneillessä käytettävistä turvallisuussovelluksista?
Valoisaa loppuviikkoa kaikille!



8 kommenttia:

  1. Kaksi ekaa olikin uusia.. Täytyy tutustua! Nyt oli kyllä hyödyllinen postaus. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että oli hyötyä :) Tässä alkaa vanha kunnon VHF käydä jo suhteellisen tarpeettomaksi, ainakin lähivesillä...

      Poista
  2. Kaikki appsit on käytössä ja hyväksi havaittu =). Tuli mieleen, että voisi tehdä postauksen myös muista hyvistä appseistä ja ja sivustoista joista on iloa merellä. Ihanaa alkavaa viikonlippua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellainen on joo suunnitelmissa :) Mukavaa viikonloppua sullekin!

      Poista
  3. Kiitokset erittäin hyvistä vinkeistä! Latasin heti puhelimeeni Trossin ja 112 Suomen. Sitten vielä pitää muistaa pitää puhelin merellä kuivana. Yksi helppo ja halpa käyttämäni tapa on sujauttaa puhelin pakastepussiin ennen takintaskuun laittoa. Kosketusnäyttökin toimii sen läpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesipakastepussivinkistä. Siis käytätkö ohutta pakastepussia vai minigrippiä? Mulla on ollut puhelin märällä kelillä minigripissä, mutta en ole edes kokeillut toimiiko näyttö sen läpi :D

      Poista
    2. Käytän ihan tavallisia rullalla olevia ohuita 1l tai 3l pakastepusseja. Niitä löytyy yleensä joka keittiöstä. Olen jemmannut pakastepusseja eri ulkoilutakkien taskuihin sadekelin varalta. Opin tempun kun yksi puhelin kohtasi loppunsa pyöräillessäni töistä kotiin ukkoskuurossa.

      Poista
  4. Ookke, kiitos täsmennyksestä, rullapussia sitten vaan jokaiselle taskuun :)

    VastaaPoista