lauantai 10. tammikuuta 2015

Lumikilla Kihtiä Karhunmöljään


Mukavien Lappoon kokemusten jälkeen valjastimme perjantaina 15. elokuuta Kaminamin kohti Kihtiä ja siitä edelleen Kustaviin, Karhunmöljän Merikarhusatamaan. Kippari oli käynyt siellä joskus pienenä, mutta minulle ja Kaminamille paikka oli ihan uusi. Sään puolesta tarjolla oli  6-7 m/s myötätuulta ja pilvipoutaa.Lounaaksi oli tarjolla Lappoon kaupasta ostettuja herkkuja. Ei tämä mikään esimerkillinen ateria ole, mutta arvatkaa kuinka hyvältä se maistui merellä!Kesän aikana otimme muuten käyttöön uuden tuuletussysteemin keulassa: peitot nostetaan isoilla pyykkipojilla kattopalkin koukkuihin ja patjat saavat hengähtää ennen seuraavassa satamassa tapahtuvaa petaamista.Ihastuin matkan varrella tähän huvilaan. Se on kuin karamelli postikorttimaisemassa. Asuukohan siellä muumeja?Laskettelimme Lumikilla hyvää matkavauhtia ensimmäiset puolitoista tuntia, mutta sitten se mokoma yritti ryöstäytyä. Puuska kun tuli vähän liian sivulta ja Lumikki lähti kallistamaan Kaminamia niin, että pieni broachaus oli lähellä. Broachaukseen asti tilanne ei päässyt, koska päästimme isopurjeen saman tien auki ja Kihdillä oli tilaa muuttaa kurssi heti myötäisempään tuuleen.
Jos miehistöä olisi ollut enemmän, olisimme jatkaneet vielä Lumikilla ja nauttineet vauhdista, mutta nyt se kesytettiin alas sukkaan.Karhunmöljään ajaminen on melko tarkkaa puuhaa, joten kuljimme sen matalamman itäisen sisäänajoväylän hiljakseen koneella ja huolellisesti navigoiden. Meillä oli veneen oma gps tuolloin rikki ja jouduimme käyttämään tabletin gps:ää, joka ei ole ihan yhtä tarkka ja nopea. 2,30 m syvä Kaminami ui 2,50 m syviä reittejä sujuvasti nyt, kun vedenkorkeus oli aika tarkalleen normaali. Illalla saari-isäntä kyllä suositteli meile syvempää ja sokkeloisempaa länsireittiä jatkossa.Olimme perillä jo puoli kolmelta, sillä pelkäsimme kovaa ruuhkaa illaksi. Tämä viikonloppu oli nimittäin Merikarhujen kaveriviikonloppu, jolloin jokainen karhuvene sai tuoda yhden kaveriveneen mukanaan tiettyjen sääntöjen mukaisesti. Kukaan ei kuitenkaan tuonut yhtään kaveria perjantaina Karhunmöljään eikä lauantaina toiseenkaan karhusatamaan. Laiturilla naureskelimme, että onko kellään merikarhulla muka muita kuin merikarhukavereita?"Möljä" muuten tarkoittaa sataman aallonmurtajaan liitettyä laituria tai pienten alusten kunnostuspaikkaa. Karhunmöljä oli mahdottoman kaunis pikkusaarten suojaisa sokkelo, jonka iltatunnelmista kerron lisää seuraavassa postauksessa.

Mukavaa viikonloppua kaikille!


10 kommenttia:

 1. Hyvä idea tuo kattokoukkusysteemi keulapiikissä! Patjojen ja peittojen tuulettaminen on aina haaste veneolosuhteissa. Meillä patjan alapinnalle tiivistyy yön jälkeen usein jonkun verran kosteutta ja olemme ottaneet nykyisin tavaksi nostaa keulan patjat pystyyn aamuisin. V-mallisen petarin ja peittojen kanssa on se on tosin aina vähän säätöä.

  Karhunmöljä vaikuttaa hienolta paikalta ja sijainti Kustavissa mitä parhain. Oletteko Karhunkarrassa käyneet? Taitaa olla pohjoisin Karhupaikka, jos muistan oikein...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on nuo uusien patjojen tuuletusverkot toimineet ilmeisen hyvin, sillä kosteutta on ollut pohjissa vain todella märällä kelillä. Kun lähdemme pois veneeltä jätämme patjat tuuletusasentoon, mutta reissujen aikana ei ole juuri tarvinnut tuuletella tuon kummemmin.

   Karhunmöljä on aivan ihana paikka, menemme sinne varmasti vielä uudestaankin, kun tuulet ovat sopivat sinne suuntaan seilaamiselle. Karhunkarra on tosiaan pohjoisin karhusatama. Siellä emme ole vielä käyneet ja se saattaa kuulemma olla viikonloppusin aika ruuhkainen, koska on kovasti uusikaupunkilaisten suosiossa. Joko te olette ensi kaudella karhukerholaisia?

   Poista
  2. Meitä ei vielä huolita karhukerhoon, kun mulla ei tuo jonkun veneseuran 5 v. jäsenyysehto ole vielä tänä vuonna täynnä. Kausi 2016 voisi olla ensimmäinen mahdollinen liittymisvuosi.

   Poista
  3. Noh, ensi vuonna sitten... Siellä ne ihanat saaret odottavat paikoillaan. Tuo karhujen saariverkosto on kyllä upea ja satamissa on aina niin hyvä henki. Kiva että tekin liitytte!

   Poista
 2. Mä en pysty katselemaan näitä sun kuvia, kun iskee niin hirveä ikävä kesää. Hyvää viikonloppua kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihhhihh NJ :D
   Ei silti, mieskin katseli sydän riutuen tuota "shortseissa myötätuuleen" -kuvaa. Kyllä se kesä tulee tänä vuonnakin ja nyt on ihanan kaunista kun on valkea maa ja ilmakin on mukavan raikasta.

   Poista
 3. Iik miten ihana talo! Olen aika varma siitä, että siellä asuu muumeja tai niiden sukulaissieluja ;)
  Kiitos ihan mahtavasta ideasta peittojen ja patjojen tuulettamiseen! Varastetaan tämä idea röyhkeästi käyttöömme heti tulevalla kaudella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä ansku! Kun näin sen huvilan, tuntui kuin olisi aarteen löytänyt.

   Pedin tuuletusidean saa ihan mielellään kopsata, eikä tarvitse olla edes röyhkeä :D Isi-Kipparin ja Äiti-Kipparin veneen perähyteissä on ylä-putkipunkat, joiden naruihin virittein aina peittoa tai pyyhettä kuivumaan. Idea lähti siitä, eli tavallaan se on jo kertaalleen kopsattu meillekin.

   Poista
 4. Kerrassaan hyvä idea peittojen ja patjan tuuletukselle. Meille ainakin tuppaa tulemaan jonkin verran kosteutta keulaan vallankin kosteina kesinä, joten joudun myös välillä ottamaan kaikki irti ja nostelemaan jopa patjat ylös. Yksi kesä pääsi vähän home iskemään patjoihin niihin reunoihin, jotka ottavaat keulan seiniin kiinni. Hyvä pesu piti tehdä. Keväällä laitoin sellaista homeen esto ainetta, ja liekö sillä (tai tuuletuksella) ollut vaikutusta, nyt ei tullut hometta. Ihania kuvia täällä jälleen huokaillen katelen. Ja tuo huvila oli ihana, muuttaisin! Ennätin jo miettimään tuota sanaa möljä, mutta onneksi kerroit sen merkityksen =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veneen hushållaus on vähän erilaista kuin kotona ja niksejä löytyy joka lähtöön. Minusta on kiva, että niitä myös jaetaan. Muistelisin, että meidän patjoissa on homeenestokäsittely jo valmiiksi. Vielä ei ole ainakaan pilkkuja näkynyt. Tietysti kannattaa aina tuuletella ja seurata tilannetta.

   Möljä kuulosti ensin vähän mälsältä sanalta, mutta kun tuntee sanan merkityksen ja on käynyt ihanassa möljässä, niin se alkaa heti tuntumaan mukavammalta :)

   Poista